Historie

De voetbalvereniging Vianen of te wel v.v. Vianen werd opgericht op 18 januari 1983.

Drie voetbaldieren te weten Bob Heerkens, Hein de Blok en Siebolt Nieuwenhuis namen eind 1982 het initiatief om in Vianen te komen tot een echte zaterdagvereniging. V.v. Brederodes, ook uit Vianen, was een zondagvereniging met een zaterdagtak. Bovengenoemde heren vonden dat de tijd rijp was voor een voetbalvereniging die alleen op zaterdag ging voetballen. Zij voorzagen dat het zaterdagvoetbal in de toekomst een grotere vlucht zou gaan nemen dan het zondagvoetbal. Achteraf gezien hadden zij een meer dan vooruitziende blik.

Naast het spelen op zaterdag hadden de heren nog een groot ideaal. Het op een moderne manier opleiden van jeugdspelers.

Op 18 januari 1983 werd de oprichtingsakte bij de notaris verleden. Het bestuur bestond uit Bob Heerkens voorzitter, Hein de Blok penningmeester, Siebolt Nieuwenhuis secretaris en Arie van Zanten bestuurslid. Met betrekking tot de clubnaam was men er snel uit. Geen afkortingen, een simpele, herkenbare naam, dus v.v. Vianen.

Voor wat betreft de clubkleuren hadden de heren een voorkeur voor het tenue van SC Heerenveen. Gezien de vergelijking met de Friese vlag stapte men hier snel van af en koos voor het tenue van Willem II. Rood/wit/blauw, vandaar de geuze naam voor v.v. Vianen: de tricolores.

Men startte met 1 seniorenteam en 1 jeugdteam bestaande uit D pupillen. Het 1ste team begon in de 4de klasse van de KNVB onderbond, het zo genaamde afdelingsvoetbal. Het seizoen 1983-1984 werd succesvol afgesloten met een tweede plaats.

In de jaren die volgenden zou het v.v. Vianen zeer succesvol vergaan. Zo promoveerde men jaar na jaar om ten slotte te eindigen in de hoofdklasse van de afdeling. Ook daar werd het team kampioen en verkreeg daarmee het recht om te strijden om de landstitel van de afdeling.

Op een zomerse dag werd in Boskoop deze titel met vlag en wimpel behaald. V.v. Vianen 1 promoveerde naar de grote KNVB bond en ging spelen in de 4de klasse. Ook de jeugd deed het naar verwachting, zo werden diverse jeugdteams kampioen en groeide de jeugdafdeling, Het elftal dat in 1983 als D pupillen begon bleek na al die jaren een handvol talentvolle spelers te bevatten die door stroomden naar het eerste team. Niet onvermeld mag blijven de rol van de trainer bij al die successen. Oud speler Andre van der Berg wist het team niet alleen naar de grote bond te brengen maar was ook succesvol vanaf de 4de klasse KNVB. Zijn opvolger Ton Delfgauw was dat even zeer. Onder zijn leiding steeg v.v. Vianen naar de 2e klasse van de KNVB. Helaas kwam er aan dat succes een einde. De D pupillen van destijds waren inmiddels samenwonend en velen al vader en gingen in een lager team spelen. Uit de jeugd kwam minder talent naar voren, hetgeen het toenmalige team niet kon opvangen. Degradatie volgde. Inmiddels (2019) komt v.v. Vianen 1 uit in de 4de Klasse West. Beschikt het over een 2e team en een 35+ elftal en zijn een vijftal jeugd teams actief.

Verder dient nog vermeld te worden dat v.v. Vianen 1 speler heeft opgeleid die nadien een succesvolle carrière in het betaald voetbal heeft gehad. Remco Heerkens. Hij speelde in Nederland voor onder meer RBC, Excelsior en ADO en in het buitenland voor Rot Weisz Essen en Oostende.

Naast het voetbal staat de v.v. Vianen bekend om de gezelligheid. Binnen regels kan en mag alles. Anders gezegd v.v. Vianen wordt door velen, lid of geen lid, beschouwd als een warm bad.